Lisabon, Portugalské víno
Ramisco - odroda, ktorá prežila fyloxéru
Región Colares, ktorý sa nachádza severne od Lisabonu, vo vínnom regióne rovnomenného názvu, je už dlho známy svojím jedinečným terroirom a starými odrodami hrozna. Vinársky región Lisabon ako celok však v posledných rokoch čelil mnohým výzvam, vrátane sucha, škodcov, chorôb a prílišnému stavebnému ruchu, ktoré ohrozovali živobytie miestnych vinárov. Napriek týmto prekážkam sa Ramisco, jednej z najvýraznejších portugalských odrôd hrozna, podarilo prežiť a dokonca odolať ničivým účinkom fyloxéry.
Tajomstvo piesku z Colares
Fyloxéra - drobný hmyz, ktorý napáda vinič - bol prvýkrát zavlečený do Európy koncom 19. storočia prostredníctvom podpníkov dovezených z Ameriky. Voš pustošila vinice na celom kontinente, ale vinice s odrodou Ramisco vysadené v Colares v Portugalsku zostali zázračne nedotknuté. Pýtate sa prečo?
Podľa historikov sa piesočnaté pôdy Colares ukázali ako prirodzená bariéra proti fyloxére, keďže v piesku tento škodca nevedel prežiť. Zatiaľ, čo európski producenti začínali so štiepením európskeho viniča vrúbľovaním amerických podpníkov tolerantným voči voškám nanovo a postupom času sa pestovanie viniča obnovilo do jeho pôvodnej podoby, vinič Ramisco v Colares naďalej bezproblémovo rástol a rodil bez akéhokoľvek umelého zásahu človeka.
Ramisco z Colares je preto jednou z mála odrôd Vitis Vinifera, ktorá nebola nikdy naštepená na amerických podpníkoch.
Ramisco z Quinta de Sant'Ana
V Quinta de Sant'Ana nemajú piesočnaté pôdy, takže technicky je ich Ramisco klasifikované s pôvodom z "chão rijo“, tvrdej pôdy, a nie z piesočnatej "chão de areia“. Výhodou týchto vápenatých ílovitých pôd je, že drsná trieslovitosť a kyslá strohosť, ktoré sú pre Ramisco z Colares tak charakteristické, sú v Sant'Ana Ramisco zjemnené oveľa rýchlejšie. Je to jeden z dôvodov prečo je Quinta de Sant'Ana schopná toto víno vyprodukovať po menej rokoch zrenia v porovnani s Ramisco z Corales, ktoré môže poľahky zrieť aj 20 rokov, kým by sa vôbec uvažovalo o jeho pití.
Nedostatok piesku však znamená nedostatočnú ochranu Colares proti fyloxére, takže ich Ramisco je štepované štandardne na amerických podpníkoch. Pol hektára tohto viniča, vysadeného v roku 2012, leží v najzápadnejšej časti farmy. Južne orientovaný svah pomáha dozrieť rastlinným fenolovým látkam (tanínom a farbe) v tomto nepoddajnom malom hrozne.
Vo vašom pohári
Predstavte si Pinot Noir, no v divokej a nespútanej verzii. To je Ramisco.
Ak je Pinot Noir George Clooney, Ramisco by bol Johnny Depp, alebo dokonca, pirát Jack Sparrow. Ramisco z Quinta de Sant'Ana sa pýši komplexnou arómou červeného ovocia a elegantnej zemitosti, ktorá sa tlačí do popredia s nádychom bylinných, takmer živicových aróm. Prirodzene vysoká kyselina a pôsobivé taníny, ktoré sú prepojené jemnou slanosťou, robia toto víno nadčasovým a všestranným gastronomickým spoločníkom. Hodí sa napríklad k divine alebo tučnému bravčovému mäsu, ako je prasiatko. Svojich obľúbencov si nájde aj medzi vegetariánmi, kde necháva vyniknúť umami príchutiam ako sú huby. Je veľmi vhodné aj na dlhšie zrenie vo fľaši.
Ramisco z Quinta de Sant'Ana zrelo v použitých francúzskych dubových sudoch (barikoch). Prvá zmes je z rokov 2015 a 2016 (s malým percentom z roku 2017), ktoré sa zmiešali pri fľaškovaní. Odporúčaná teplota podávania je 15-16ºC.
Toto úžasné víno si viete už teraz zakúpiť na našom eshope. Na zdravie!
Our perks
Pri objednávkach nad 90€
Doprava zdarma
Osobný odber, kuriér alebo zásielkovňa
Flexibilná doprava
Viac ako 400 druhov vína
Najväčší výber skladom