+421 905 777 363

Introducing

Ako používať hodnotenia vín

Zistite , ako funguje hodnotenie vín, spoznajte nedostatky jednotlivých metód a získajte niekoľko praktických rád, ktoré zlepšia Váš nákup vína.

Ako vzniklo hodnotenie vín

Hodnotenie vín bolo prvýkrát spopularizované v 80. rokoch 20. storočia spisovateľom Robertom Parkerom. Dnes je Parker najuznávanejším kritikom vína a jeho 100-bodový systém je všeobecne považovaný za štandardnú stupnicu, podľa ktorej kritici hodnotia víno.

O hodnoteniach

Hodnotenie vína nemusí nevyhnutne naznačovať, aké chutné víno je. Namiesto toho sa vína hodnotia na základe kvality výroby a typickosti. Typickosť je to, do akej miery vlastnosti konkrétneho vína „typizujú“ štýl a oblasť, z ktorej pochádza.

100-bodová stupnica

Hodnotenia vín sú ako prehliadky psov

  • víťazný pes je ten, ktorý je najviac typický pre svoje plemeno
  • ak má pes unikátne znaky, ktoré nie sú typické pre dané plemeno, nebude hodnotený veľmi vysoko.

100-bodová stupnica v skutočnosti začína na 50 bodoch (a niektorí hodnotitelia nikdy nezahŕňajú vína pod 80):

  • 50-59 vína sú chybné a nepiteľné
  • 60-69 vína sú chybné a neodporúčajú sa, ale dajú sa piť
  • 70-79 vína sú chybné a chuťovo priemerné
  • 80-84 vína sú „nadpriemerné“ až „dobré“
  • 85-90 vína sú „dobré“ až „veľmi dobré“
  • 90-94 vína sú „výborné“ až „výnimočné“
  • 95-100 vína sú vzorovými príkladmi alebo „klasikami“

Ako vidíte všetko nad 80 bodov sa považuje za nadpriemer.

20-bodová stupnica

Bola vyvinutá čisto pre akademické hodnotenie vína Dr. Maynardom Amerine z uznávaného oddelenia vinohradníctva a vinárstva na UC Davis. Na tejto pôvodnej stupnici sa body pripisovali za farbu, vôňu a chuť, ako aj technickejšie vlastnosti vrátane rovnováhy cukrov, kyselín, tanínov a prchavých kyselín. Aj dnes si 20-bodová stupnica zachováva mierne technický, tradičný nádych.

  • pod 14 slabé víno
  • 14 - 14.5 podpriemer
  • 15 priemer
  • 16 dobré
  • 17 skvelé
  • 18 vynikajúce
  • 19 - 20 výnimočné, klasika

Problémy s hodnoteniami vín

Problém 1: Kritici majú rôzne názory

Zatiaľ čo skúsení kritici sa ľahko zhodnú na kvalite výroby vína, začnú medzi sebou nesúhlasiť, keď sa vína dostanú do hodnotení 90+. Pokiaľ ide o klasifikáciu vín v kategórii 90+, existujú v zásade dva myšlienkové prúdy:

  • Kritici, ktorí uprednostňujú vína, ktoré sú komplexné a odvážne
  • Kritici, ktorí uprednostňujú vína, ktoré sú zložité a jemné

Riešenie

Ak sa chystáte nakupovať na základe hodnotení, mali by ste sa pozrieť na zdroj. Niektorí kritici sú známi tým, že vínam zvyčajne dávajú nižšie hodnotenie ako iní kritici. Je dobré to vedieť, pretože by sa vám mohlo páčiť víno s 87 až 88 bodmi, o ktorom by ste normálne neuvažovali.

TIP: Vína hodnotené porotami bývajú konzistentné, no málokedy získajú bodové skóre vyššie ako 96.

Problém 2: Rovnako hodnotené vína z rôznych regiónov chutia veľmi odlišne

Ak máte radi fortifikované portské z Doura a kúpite si rovnako hodnotené víno z Madeiry – hodnotenie nezaručuje, že sa vám bude páčiť. Každý región totiž chutí výrazne inak.

Riešenie

Najlepší spôsob, ako si neustále kupovať víno, ktoré máte radi, je dozvedieť sa o tom, čo máte radi a prečo. Hodnotenia vám môžu pomôcť nájsť kvalitné vína z nových oblastí, ale budete musieť skúšať na vlastnej koži, aby ste zohľadnili svoj osobný štýl a chute. Začnite sa učiť o vinárskych oblastiach, ktoré sa vám páčia, a nechoďte iba po najvyššom skóre.

Problém 3: Existuje viac nehodnotených vín ako hodnotených

Niektorí individuálni kritici vína ochutnajú až 700 vín v priebehu niekoľkých dní a Wine Spectator hodnotí neuveriteľných 16 000 vín ročne. Aj keď sú tieto čísla ohromujúce, sú kvapkou v mori všetkých jedinečných vín, ktoré vychádzajú každý rok. Čiže je celkom dobre možné, že Vami vybrané víno ešte nikto nehodnotil a možno ani nikdy neohodnotí.

Riešenie

Ak sa pokúšate rozhodnúť medzi 2 rovnako vyzerajúcimi vínami a jedno je hodnotené a druhé nie, nemusí to nevyhnutne znamenať, že hodnotené víno je lepšie.

Pár ďalších tipov na záver

Prečítajte si recenzie!

Keďže ako sme si povedali vína sú hodnotené podľa klasických príkladov svojej odrody. Ak teda nemáte všeobecne v obľube Sauvignon Blanc, tak pravdepodobne Vám nebude chutiť ani Sauvignon Blanc, ktorý získal 96 bodov. Prečítaním recenzíí však získate predstavu o danom víne, jeho štýle. V recenziách hľadajte výrazy a chute, s ktorými sa viete stotožniť.

Zistite čo vám chutí na vašich obľúbených vínach

Nájdite si svoje obľúbené vína a zistite či majú recenzie. Ak áno prečítajte si sekciu o chuti, zapamätajte si kľúčové slová, ktoré hľadať v hodnoteniach vín, ktoré ste napríklad ešte neochutnali. Takisto si všimnite, kto vína hodnotil - hodnotenie je subjektívne a aj skúsení someliéri majú svoje preferencie, takže skúste určiť, ktorý hodnotiteľ ma podobný vkus ako vy. Ak vám ulahodilo víno vysoko hodnotené magazínom Decanter, môžete sa pozrieť na vína z rovnakej kategórie hodnotené rovnakým hodnotiteľom.

Buďte otvorený novým chutiam a riskujte

V konečnom dôsledku ratingy a hodnotenia vín nám majú pomôcť sa rozhodnúť ale nikdy nám nepovedia všetko. Objavovanie vín chce prax a takisto chce cvik aj používanie hodnotení ako pomocníka pri nových objavoch. Môžete nájsť pár škaredých káčatok predtým ako zistíte, ktoré vína sú vaše labute. Všetko je to o tom čo chutí vám.

Existujú iba dva druhy vín, vína, ktoré mi chutia alebo vína, ktoré mi nechutia.

Our perks

Pri objednávkach nad 90€

Doprava zdarma

Osobný odber, kuriér alebo zásielkovňa

Flexibilná doprava

Viac ako 400 druhov vína

Najväčší výber skladom